Beeldverhouding berekenen

We hebben allemaal wel eens het frustrerende moment meegemaakt waarop we een foto willen plaatsen op sociale media, maar de beeldverhouding past niet helemaal. Je wilt immers niet dat een deel van je foto wordt afgesneden of dat er zwarte balken aan de zijkanten verschijnen. Maar maak je geen zorgen, het berekenen van de juiste beeldverhouding is nu een fluitje van een cent. Je hebt de perfecte tool gevonden om hiermee aan de slag te gaan: bereken met deze tool de beeldverhouding.

Beeldverhouding Calculator

Wat is beeldverhouding?

Beeldverhouding is een term die gebruikt wordt om de verhouding tussen de breedte en de hoogte van een beeld of scherm te beschrijven. Het geeft aan hoe een beeld eruitziet en hoe de elementen gepositioneerd zijn. Het wordt vaak uitgedrukt als een verhouding, zoals 16:9 of 4:3. Een andere term voor beeldverhouding is aspect ratio.

De basis van beeldverhouding ligt in de wiskunde. Het is eigenlijk heel eenvoudig: je deelt de breedte van het beeld door de hoogte en je krijgt de verhouding. Bijvoorbeeld, als een beeld een breedte van 16 eenheden heeft en een hoogte van 9 eenheden, dan is de beeldverhouding 16:9.

Verschillende soorten beeldverhoudingen en hun gebruik

Er zijn verschillende soorten beeldverhoudingen die veel voorkomen en elk heeft zijn eigen toepassingen. De meest gebruikte beeldverhoudingen zijn 16:9, 4:3 en 21:9.

 • 16:9: deze beeldverhouding is de standaard voor moderne breedbeeldformaten, zoals HD-televisies en computerschermen. Het is ideaal voor het bekijken van films, het spelen van videospellen en het streamen van content.
 • 4:3: dit was vroeger de standaard beeldverhouding voor oude televisies en computerschermen. Het wordt nog steeds gebruikt in sommige zakelijke presentaties en oude films.
 • 21:9: deze beeldverhouding wordt ook wel ultra-breedbeeld genoemd en wordt steeds populairder. Het biedt een bredere kijkervaring en wordt voornamelijk gebruikt bij gaming en filmweergave.

Elke beeldverhouding heeft zijn eigen esthetiek en impact op de kijkervaring. Het is belangrijk om de juiste beeldverhouding te kiezen voor de specifieke toepassing om te zorgen voor een optimale weergave van de inhoud.

Hoe bereken je de beeldverhouding?

De beeldverhouding is een belangrijke specificatie van een beeldscherm of een afbeelding. Het geeft de verhouding weer tussen de breedte en de hoogte van het beeld. Het berekenen van de beeldverhouding is essentieel om te weten hoe een afbeelding of video er op verschillende schermformaten uit zal zien. Hieronder vind je voorbeelden van berekeningen voor veelvoorkomende apparaten en een stappenplan om de beeldverhouding te berekenen.

Voorbeelden van berekeningen voor veelvoorkomende apparaten

Om de beeldverhouding van apparaten te berekenen, moet je weten wat de breedte en de hoogte van het beeldscherm zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • 16:9 beeldverhouding: dit wordt vaak gebruikt voor moderne tv’s en computermonitoren. Een voorbeeldberekening is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog.
 • 4:3 beeldverhouding: dit was de standaard beeldverhouding voor oude CRT-monitoren en televisies. Een voorbeeldberekening is 1280 pixels breed en 960 pixels hoog.
 • 1:1 beeldverhouding: dit wordt vaak gebruikt voor afbeeldingen op sociale media. Een voorbeeldberekening is 1080 pixels breed en 1080 pixels hoog.

Stappenplan voor het berekenen van beeldverhouding

Volg deze stappen om de beeldverhouding van een afbeelding of video te berekenen:

 1. Bepaal de breedte van het beeld.
 2. Bepaal de hoogte van het beeld.
 3. Deel de breedte door de hoogte.
 4. Je hebt nu de beeldverhouding.
Voorbeeld:

Stel dat je een afbeelding hebt met een breedte van 1280 pixels en een hoogte van 720 pixels. Om de beeldverhouding te berekenen, deel je de breedte door de hoogte: 1280 / 720 = 1,7777.

De beeldverhouding is ongeveer 1,7777 : 1. Dit betekent dat de breedte van het beeld 1,7777 keer groter is dan de hoogte. Om de beeldverhouding te berekenen in de vorm van “getal : getal”, volg je deze stappen:

 1. Bepaal de grootste gemene deler (gcd) van de breedte en hoogte (in dit geval, 1280 en 720).
 2. Deel zowel de breedte als de hoogte door de gevonden gcd.
 3. De beeldverhouding wordt dan weergegeven als “breedte : hoogte”

Laten we deze stappen toepassen op het voorbeeld:

 1. Gcd(1280, 720) = 80
 2. 1280 / 80 = 16 en 720 / 80 = 9
 3. De beeldverhouding is dan 16:9
In het geval van de afbeelding met een breedte van 1280 pixels en een hoogte van 720 pixels, is de beeldverhouding 16:9. Je kunt dezelfde stappen volgen voor andere afbeeldingen met verschillende pixelafmetingen. Of je gebruikt natuurlijk onze rekentool om zelf niets te hoeven berekenen.

Wat zijn pixels en hoe beïnvloeden ze de beeldverhouding?

Als je ooit hebt gehoord van de term ‘beeldverhouding’, ben je misschien ook de term ‘pixels’ tegengekomen. Maar wat zijn pixels eigenlijk en hoe hebben ze invloed op de beeldverhouding? Laten we deze vragen eens nader bekijken.

Verticale en horizontale pixels uitgelegd

Pixels zijn de bouwstenen van een digitaal beeld. Ze zijn kleine vierkantjes die samen een afbeelding vormen. Elke pixel is verantwoordelijk voor het weergeven van een bepaalde kleur. Het aantal pixels in een afbeelding heeft rechtstreeks invloed op de beeldverhouding.

Als we het hebben over ‘verticale’ en ‘horizontale’ pixels, doelen we eigenlijk op de resolutie van een afbeelding. De breedte van een afbeelding wordt bepaald door het aantal horizontale pixels, terwijl de hoogte wordt bepaald door het aantal verticale pixels. Samen bepalen deze dimensies de beeldverhouding.

Invloed van pixeldichtheid op beeldverhouding

Naast de resolutie is er nog een ander belangrijk aspect van pixels: de pixeldichtheid. Dit verwijst naar hoe dicht de pixels bij elkaar zitten in een beeldscherm. Een hogere pixeldichtheid betekent dat de pixels dichter op elkaar zitten, wat resulteert in een scherper en gedetailleerder beeld.

De pixeldichtheid kan ook invloed hebben op de beeldverhouding. Als de pixeldichtheid te hoog is, kan dit invloed hebben op de verhoudingen van het beeld. Bijvoorbeeld, als de pixels te dicht op elkaar zitten, kan het zijn dat een afbeelding er langer of breder uitziet dan bedoeld. Dit kan leiden tot vervorming van het beeld en een onjuiste weergave van de beeldverhouding.

Wat betekent dit voor jou?

Als je werkt met afbeeldingen en video’s, is het belangrijk om te begrijpen hoe pixels en pixeldichtheid de beeldverhouding kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je de juiste resolutie en pixeldichtheid gebruikt om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen er goed uitzien op verschillende apparaten.

 1. Controleer de pixels en resolutie van je afbeeldingen voordat je ze gebruikt.
 2. Houd rekening met de pixeldichtheid van je beeldscherm.
 3. Test je afbeeldingen en video’s op verschillende apparaten om er zeker van te zijn dat ze correct worden weergegeven.

Door rekening te houden met pixels en pixeldichtheid, kun je ervoor zorgen dat je afbeeldingen en video’s er op hun best uitzien en dat de beeldverhouding nauwkeurig wordt weergegeven.

Tips voor het aanpassen van beeldverhouding

Als je te maken hebt met een afbeelding of video die niet de juiste beeldverhouding heeft, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt aanpassen. In deze sectie geven we je enkele handige tips voor het aanpassen van de beeldverhouding.

Software gebruiken om beeldverhouding aan te passen

Een van de meest efficiënte manieren om de beeldverhouding aan te passen, is door gebruik te maken van speciale software. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die het proces van het wijzigen van de beeldverhouding eenvoudig en snel maken.

Een van de meest populaire softwareprogramma’s voor het aanpassen van de beeldverhouding is Adobe Photoshop. Met deze software kun je gemakkelijk de afbeelding bijsnijden en de nieuwe beeldverhouding instellen. Je kunt ook andere bewerkingen toepassen, zoals het aanpassen van de helderheid, contrast en kleuren.

Een ander handig programma is Adobe Premiere Pro, waarmee je de beeldverhouding van video’s kunt aanpassen. Met deze software kun je ook andere videobewerkingen uitvoeren, zoals het toevoegen van overgangen en effecten.

 • Gebruik softwareprogramma’s zoals Adobe Photoshop of Adobe Premiere Pro
 • Maak gebruik van bijsnijdfuncties om de beeldverhouding aan te passen
 • Experimenteer met andere bewerkingen om de afbeelding of video te verbeteren

Handmatig aanpassen van afbeeldingen en video’s

Als je geen toegang hebt tot speciale software, kun je de beeldverhouding ook handmatig aanpassen. Dit vereist wat meer werk, maar het is zeker mogelijk om het gewenste resultaat te behalen.

Om de beeldverhouding van een afbeelding aan te passen, kun je een eenvoudig tekenprogramma zoals Paint gebruiken. Open de afbeelding in het programma en gebruik de bijsnijdfunctie om de gewenste beeldverhouding in te stellen. Zorg er wel voor dat je de verhoudingen behoudt, zodat de afbeelding niet wordt vervormd.

Voor het aanpassen van de beeldverhouding van video’s kun je gebruik maken van videobewerkingssoftware zoals Windows Movie Maker of iMovie. Importeer de video in het programma en gebruik de bijsnijdfunctie om de gewenste beeldverhouding in te stellen. Je kunt ook andere bewerkingen toepassen, zoals het knippen van delen van de video of het toevoegen van tekst.

Stappenplan voor handmatig aanpassen van beeldverhouding van afbeeldingen:
 1. Open een tekenprogramma zoals Paint
 2. Importeer de afbeelding in het programma
 3. Gebruik de bijsnijdfunctie om de gewenste beeldverhouding in te stellen
 4. Sla de aangepaste afbeelding op
Stappenplan voor handmatig aanpassen van beeldverhouding van video’s:
 1. Gebruik videobewerkingssoftware zoals Windows Movie Maker of iMovie
 2. Importeer de video in het programma
 3. Gebruik de bijsnijdfunctie om de gewenste beeldverhouding in te stellen
 4. Bewerk indien nodig andere aspecten van de video
 5. Sla de aangepaste video op

Met deze tips kun je gemakkelijk de beeldverhouding van afbeeldingen en video’s aanpassen, of je nu gebruik maakt van speciale software of het handmatig doet. Zorg ervoor dat je de beeldverhouding behoudt, zodat je afbeeldingen en video’s er altijd professioneel uitzien en optimaal worden weergegeven.

Veelvoorkomende problemen bij beeldverhoudingen oplossen

Beeldverhoudingen spelen een belangrijke rol in hoe we beelden waarnemen en ervaren. Maar soms kunnen er problemen optreden die de juiste weergave van beelden verstoren. In deze sectie bespreken we twee veelvoorkomende problemen bij beeldverhoudingen en hoe je ze kunt oplossen.

Uitgerekte of vervormde beelden corrigeren

Ken je dat gevoel wanneer je een afbeelding of video bekijkt en het lijkt alsof de mensen en objecten er heel raar uitzien? Alsof ze in de lengte zijn uitgerekt of in de breedte zijn samengedrukt? Die vervormingen kunnen optreden wanneer de beeldverhouding niet correct is ingesteld. Gelukkig kun je dit probleem eenvoudig oplossen.

Om uitgerekte of vervormde beelden te corrigeren, moet je de juiste beeldverhouding herstellen. Dit doe je door de afbeelding of video in een programma te openen dat de mogelijkheid biedt om de beeldverhouding aan te passen, zoals een fotobewerkingsprogramma of videobewerkingssoftware. Zodra je het programma hebt geopend, zoek je naar een optie om de beeldverhouding aan te passen. Deze optie kan verschillende namen hebben, zoals “beeldverhouding wijzigen”, “aspect ratio aanpassen” of iets vergelijkbaars. Klik op deze optie en voer de gewenste beeldverhouding in.

Het is belangrijk om te weten welke beeldverhouding je moet gebruiken om de juiste verhoudingen van de afbeelding of video te behouden. Dit hangt af van de oorspronkelijke beeldverhouding en het doel van de afbeelding of video. Als je bijvoorbeeld een afbeelding hebt met een 4:3 beeldverhouding en je wilt deze gebruiken voor een diavoorstelling met een 16:9 beeldverhouding, dan moet je deze aanpassen naar de juiste verhouding om vervormingen te voorkomen.

Zodra je de juiste beeldverhouding hebt ingesteld, kun je de afbeelding of video opslaan of exporteren. Controleer het resultaat en bekijk of de uitgerekte of vervormde beelden zijn gecorrigeerd. Als alles er nu goed uitziet, ben je klaar. Het corrigeren van uitgerekte of vervormde beelden vergt wat oefening en trial-and-error, maar met de juiste tools en kennis kun je dit probleem effectief aanpakken.

Aspect ratio mismatches op verschillende apparaten

Een ander veelvoorkomend probleem bij beeldverhoudingen is het verschil in aspect ratio tussen verschillende apparaten. Beeldverhoudingen kunnen variëren afhankelijk van het apparaat waarop je een afbeelding of video bekijkt. Dit kan problemen veroorzaken, zoals het niet correct weergeven van de volledige afbeelding, het bijsnijden van belangrijke details, of het toevoegen van zwarte balken.

Om dit probleem op te lossen, moet je rekening houden met de beeldverhouding van het apparaat waarop je de afbeelding of video wilt bekijken. Dit kun je achterhalen door de specificaties van het apparaat te raadplegen of door de beeldverhouding van vergelijkbare content op het apparaat te controleren.

Vervolgens moet je de afbeelding of video aanpassen aan de juiste beeldverhouding van het apparaat. Dit kun je doen door de afbeelding bij te snijden of zwarte balken toe te voegen, afhankelijk van wat het beste past. Dit kan echter enige creativiteit en precisie vereisen om ervoor te zorgen dat de belangrijke elementen van de afbeelding behouden blijven.

Als je bijvoorbeeld een afbeelding hebt met een 16:9 beeldverhouding en je wilt deze bekijken op een apparaat met een 4:3 beeldverhouding, dan moet je mogelijk de zijkanten van de afbeelding bijsnijden om de juiste verhouding te behouden. Houd er echter rekening mee dat dit kan leiden tot het verlies van belangrijke details aan de zijkanten van de afbeelding.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat bepaalde apps, websites of mediaweergaveplatforms mogelijk automatisch de beeldverhouding aanpassen op basis van het apparaat waarop je ze bekijkt. Dit kan handig zijn, omdat het je tijd en moeite bespaart bij het aanpassen van de beeldverhouding van elke afbeelding of video afzonderlijk. Zorg er echter wel voor dat je de mogelijkheden en beperkingen van deze automatische aanpassingen begrijpt om ongewenste resultaten te voorkomen.

Het oplossen van aspect ratio mismatches op verschillende apparaten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en tools kun je ervoor zorgen dat je afbeeldingen en video’s op elke schermformaat optimaal worden weergegeven.

Het belang van de juiste beeldverhouding

Als je naar een film kijkt of een afbeelding bekijkt, merk je misschien niet direct op welke beeldverhouding er wordt gebruikt. Toch heeft de juiste beeldverhouding een grote impact op je kijkervaring. Het bepaalt hoe het beeld wordt weergegeven en hoe jij het waarneemt. Een verkeerde beeldverhouding kan ervoor zorgen dat het beeld gestretched of uitgerekt wordt, waardoor de inhoud onnatuurlijk lijkt.

Wanneer je een film in de bioscoop bekijkt, wordt deze vaak getoond in de beeldverhouding 16:9. Dit is de standaardverhouding voor breedbeeldformaat. Als je echter een oude film ziet die is gefilmd in de beeldverhouding 4:3, en deze wordt getoond op een breedbeeld-tv, zul je zwarte balken aan de zijkanten van het scherm zien. Dit komt omdat de beeldverhouding van de film niet overeenkomt met de beeldverhouding van het scherm.

De impact van beeldverhouding op kijkervaring

De beeldverhouding heeft invloed op verschillende aspecten van de kijkervaring. Ten eerste bepaalt het hoeveel je kunt zien van de content. Een bredere beeldverhouding, zoals 16:9, kan meer horizontale informatie weergeven, terwijl een smaller formaat, zoals 4:3, meer verticale informatie kan laten zien. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop je het beeld interpreteert en de inhoud begrijpt.

Ten tweede heeft de beeldverhouding invloed op de compositie van de inhoud. Als de beeldverhouding niet goed gekozen is, kan dit resulteren in afgesneden onderwerpen of lege ruimtes in het kader. Dit kan de esthetiek en de impact van de afbeelding of video verminderen.

Ten slotte kan een verkeerde beeldverhouding de algehele kwaliteit van het beeld beïnvloeden. Als het beeld gestretched of uitgerekt wordt, zal dit resulteren in een vervormd beeld dat niet overeenkomt met de oorspronkelijke intentie van de maker. Dit kan afleidend zijn en de kijkervaring negatief beïnvloeden.

 • De beeldverhouding beïnvloedt het kijkcomfort en begrip van de content.
 • Een verkeerde beeldverhouding kan resulteren in afgesneden onderwerpen of lege ruimtes in het kader.
 • Een gestretched of uitgerekt beeld kan afleidend zijn en de kijkervaring negatief beïnvloeden.

Waarom beeldverhouding belangrijk is in design en fotografie

In design en fotografie speelt de beeldverhouding een essentiële rol bij het creëren van visuele composities. Het bepaalt hoe de elementen in een ontwerp of foto worden gerangschikt en hoe ze in verhouding tot elkaar staan. Door bewust te kiezen voor de juiste beeldverhouding kun je de impact en boodschap van je ontwerp versterken.

De beeldverhouding kan een emotioneel effect hebben op de kijker. Een smalle beeldverhouding kan een gevoel van beknelling of intimiteit creëren, terwijl een brede beeldverhouding een gevoel van expansie en openheid kan geven. Door bewust te spelen met de beeldverhouding kun je de sfeer en boodschap van je ontwerp beïnvloeden.

In fotografie kan de beeldverhouding ook belangrijk zijn om het onderwerp op de juiste manier vast te leggen. Een verkeerde beeldverhouding kan ervoor zorgen dat belangrijke details worden afgesneden of dat er te veel lege ruimte in het beeld aanwezig is. Door de juiste beeldverhouding te kiezen, kun je ervoor zorgen dat het onderwerp optimaal wordt weergegeven.

 • De beeldverhouding in design en fotografie bepaalt hoe elementen worden gerangschikt.
 • De juiste beeldverhouding kan de impact en boodschap van een ontwerp versterken.
 • Een passende beeldverhouding kan de sfeer en boodschap van een ontwerp beïnvloeden.