Benodigde liters verf berekenen

Je hebt eindelijk besloten om je huis een frisse make-over te geven en je wilt ervoor zorgen dat je genoeg verf hebt om de klus te klaren. Maar hoe weet je eigenlijk hoeveel verf je precies nodig hebt? Wij hebben dé oplossing voor je: de rekentool voor het berekenen van de liters verf die je nodig hebt. Met deze handige tool hoef je nooit meer te gokken hoeveel potten verf je moet kopen. Controleer het verbruik van de verf die je wilt gebruiken en kom erachter hoeveel verf je nodig hebt voor alle muren en oppervlaktes die je wilt verven.

Verfcalculator

Benodigde verf berekenen

Berekenen hoeveel verf je precies nodig hebt is een belangrijk onderdeel van het schilderproces. Het zorgt ervoor dat je precies genoeg verf bestelt, zodat je niet te veel of te weinig hebt. Het is zo teleurstellend als je halverwege het schilderen van een kamer ontdekt dat je verf tekort komt en weer terug moet naar de winkel. Dus, zorg ervoor dat je van tevoren goed berekent hoeveel verf je nodig hebt.

Waarom precies genoeg verf bestellen belangrijk is

Genoeg verf bestellen is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste bespaart het je tijd en moeite. Als je te weinig verf bestelt, moet je halverwege het schilderen stoppen om meer te kopen. Dit zorgt voor onnodige onderbrekingen en kan het schilderproces vertragen. Daarnaast kan het ook leiden tot kleurverschillen als je een nieuwe verfbatch moet mengen. Je voorkomt dit probleem door van tevoren de juiste hoeveelheid verf te berekenen en vervolgens te bestellen.

Ten tweede bespaart het je geld. Precies genoeg verf bestellen betekent dat je geen onnodige verfblikken hoeft te kopen die je uiteindelijk niet gebruikt. Verf kan prijzig zijn, dus het vermijden van verspilling bespaart je geld.

Factoren die de verfkeuze beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de keuze van de verf beïnvloeden en ook invloed hebben op de berekening van de benodigde hoeveelheid. Dit zijn twee belangrijke factoren:

Oppervlakte-eigenschappen

De eigenschappen van het oppervlak dat je wilt verven, zijn bepalend voor de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Ruwe oppervlakken absorberen meer verf dan gladde oppervlakken. Als je bijvoorbeeld een onbewerkte houten muur wilt schilderen, moet je mogelijk meer verf gebruiken dan wanneer je een glad gestucte muur zou schilderen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze eigenschappen bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid verf.

Verftype en dekking

De keuze van het verftype en de dekking van de verf hebben ook invloed op de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Sommige verftypes hebben meer dekking dan andere, wat betekent dat je minder verf hoeft te gebruiken om hetzelfde resultaat te bereiken. Als je bijvoorbeeld kiest voor hoogwaardige latexverf met een goede dekking, heb je mogelijk minder lagen nodig dan wanneer je goedkopere verf zou gebruiken. Het is belangrijk om te weten hoe de verf zich gedraagt en hoeveel lagen je moet aanbrengen voor de gewenste dekking, zodat je een nauwkeurige berekening kunt maken. Dit zijn indicaties van het gemiddelde verbruik per liter verf voor de bekendste verfsoorten:

VerfsoortGemiddeld verbruik per liter
Grondverf10 – 12 m²
Muurverf6 – 8 m²
Lak10 – 14 m²
Beits impregneer12 – 14 m²
Beits transparant11 – 16 m²
Beits dekkend12 – 14 m²
Voorstrijk transparant8 – 25 m²
Voorstrijk dekkend6 – 9 m²

Hoe begin je met berekenen?

Voordat je begint met het berekenen van de benodigde verf, zijn er twee belangrijke stappen die je moet volgen: het opmeten van de maten van de ruimte en het gebruik van de verfcalculator. Deze stappen helpen je om nauwkeurige berekeningen te maken en ervoor te zorgen dat je genoeg verf bestelt voor jouw project.

Maten van de ruimte opmeten

Voordat je de verf kunt berekenen, moet je de maten van de ruimte opmeten. Dit is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je voldoende verf bestelt en geen tekort of overschot hebt.

Bij het opmeten van de maten moet je rekening houden met de hoogte, lengte en breedte van de muren. Gebruik een meetlint of rolmaat voor nauwkeurige metingen. Meet elke muur apart op en noteer de afmetingen.

 • Meet de hoogte van de muur van de vloer tot aan het plafond. Als er plinten of randen onderaan de muur zijn, meet dan vanaf daar tot aan het plafond.
 • Meet de lengte van elke muur door het meetlint van de ene hoek naar de andere hoek te plaatsen. Doe dit voor elke muur en noteer de lengtes.
 • Meet de breedte van de muur vanaf de vloer tot aan het plafond. Indien er ramen of deuren in de muur aanwezig zijn, meet dan de breedte van de muur tussen de randen van deuren of ramen.

Als je de maten van elke muur hebt opgemeten, kun je deze gebruiken bij het berekenen van de benodigde verf.

Het gebruik van een verfcalculator

Een verfcalculator kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het berekenen van de benodigde verf. Dit online hulpmiddel neemt de afmetingen van de muren en andere factoren in overweging om je het juiste aantal liters verf te geven dat je nodig hebt.

Om een verfcalculator te gebruiken, voer je de afmetingen van de muren in, samen met andere gegevens zoals het verbruik van het type verf dat je wilt gebruiken. De calculator zal vervolgens het benodigde aantal liters verf berekenen.

Het gebruik van een verfcalculator kan je tijd en moeite besparen. Het zorgt ervoor dat je geen verf tekort komt en voorkomt onnodige verspilling. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om verschillende scenario’s te verkennen, zoals het toevoegen van extra lagen verf of het veranderen van het type verf.

Tips voor efficiënt verfgebruik

Als je gaat verven, wil je natuurlijk zo min mogelijk verf verspillen. Elke druppel telt, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met de volgende tips kun je efficiënter omgaan met verf en minimaliseer je verspilling.

Minimale verspilling: hoe doe je dat?

Om verspilling van verf te minimaliseren, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste technieken toe te passen.

 • Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid verf mengt voor het project. Vaak wordt er te veel verf aangemaakt, wat resulteert in onnodige verspilling. Gebruik daarom een verfcalculator om nauwkeurig de benodigde hoeveelheid verf te berekenen.
 • Gebruik de juiste kwasten en rollers voor het oppervlak dat je gaat verven. Een kwast die te groot is voor een klein gebied, kan leiden tot onnodige verfverspilling. Kies daarom het juiste gereedschap voor elke klus.
 • Zorg voor een goede voorbereiding van het oppervlak. Een glad oppervlak absorbeert minder verf, waardoor je minder verf nodig hebt voor een dekkend resultaat.
 • Werk in dunne lagen. Het aanbrengen van meerdere dunne lagen verf geeft vaak een beter resultaat dan één dikke laag. Bovendien heb je hierdoor minder verf nodig.
 • Bewaar restjes verf op de juiste manier. Zorg ervoor dat de potten of blikken goed afgesloten zijn en bewaar ze op een koele en droge plaats. Hierdoor blijft de verf langer goed en kun je deze nog gebruiken voor kleinere klussen in de toekomst.

Verf kopen met korting: waar moet je op letten?

Als je verf gaat kopen, is het altijd mooi meegenomen als je kunt besparen op de kosten. Dit zijn een paar tips om verf met korting te kopen:

 1. Houd aanbiedingen in de gaten. Vaak zijn er speciale acties waarbij je verf met korting kunt kopen. Bekijk regelmatig de folders van bouwmarkten en online webshops om op de hoogte te blijven van deze aanbiedingen.
 2. Kijk naar seizoensgebonden kortingen. In bepaalde seizoenen, zoals de winter, worden er vaak kortingen aangeboden op verf. Dit komt omdat er in die periode minder mensen aan het schilderen zijn.
 3. Overweeg het kopen van restpartijen. Bij sommige bouwmarkten kun je verf kopen uit een restpartij. Deze verf is vaak van goede kwaliteit, maar wordt voor een lagere prijs verkocht omdat het bijvoorbeeld een ouder verfblik betreft. Let er wel op dat je voldoende verf van dezelfde kleur kunt kopen om een consistent resultaat te krijgen.
 4. Maak gebruik van klantenkaarten en spaarprogramma’s. Sommige bouwmarkten hebben klantenkaarten waarmee je punten kunt sparen voor korting op verf en andere producten.
 5. Vraag advies aan experts. Praat met professionals in de verfindustrie en vraag naar aanbevelingen voor betaalbare merken en waar je deze kunt kopen.

Hoe ga je om met bijzondere situaties?

Als je verf berekent voor het schilderen van een ruimte, kom je soms voor bijzondere uitdagingen te staan. We gaan in op twee van deze situaties: complex gevormde ruimtes en rekening houden met ramen en deuren.

Complex gevormde ruimtes aanpakken

Sommige ruimtes hebben geen standaard rechthoekige vorm, zoals een slaapkamer of woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan een schuine wand, een inham of een raamnis. Het meten en berekenen van de oppervlakte wordt hierdoor wat lastiger.

Om complex gevormde ruimtes aan te pakken, kun je het beste de ruimte in kleinere delen opsplitsen. Meet de afmetingen van elk individueel deel en bereken de oppervlakte. Tel vervolgens alle oppervlaktes bij elkaar op om de totale oppervlakte van de ruimte te krijgen. Dit geeft je een nauwkeurige schatting van de benodigde verf.

 • Bijvoorbeeld: stel dat je een kamer hebt met een schuine wand aan de ene kant. Meet de hoogte en breedte van de schuine wand en vermenigvuldig deze met elkaar om de oppervlakte van die specifieke wand te krijgen. Doe vervolgens hetzelfde voor de andere muren. Tel alle oppervlaktes bij elkaar op om de totale oppervlakte te berekenen.
 • Houd er rekening mee dat je ongeveer 10% extra verf nodig kunt hebben vanwege het schilderen van hoeken en randen. Houd hier rekening mee bij het bestellen van de verf.

Rekening houden met ramen en deuren

Ramen en deuren zijn in de meeste ruimtes aanwezig en hebben invloed op de benodigde verf. Ze beslaan een bepaald oppervlak van de muur, dus je moet hier rekening mee houden bij het berekenen.

Om het oppervlak van een raam of deur te berekenen, meet je de hoogte en breedte en vermenigvuldig je deze met elkaar. Trek vervolgens dit oppervlak af van de totale oppervlakte van de muren om het netto oppervlak te krijgen dat je moet schilderen.

Voorbeeld:

Stel dat je een kamer hebt met vier muren en één raam aan een van de muur. Meet de hoogte en breedte van het raam en vermenigvuldig deze met elkaar om het oppervlak te krijgen. Laten we zeggen dat het raam een oppervlakte heeft van 2 vierkante meter.

 1. Bereken de totale oppervlakte van de muren zonder het raam. Laten we zeggen dat dit 20 vierkante meter is.
 2. Trek het oppervlak van het raam af van de totale oppervlakte om het netto oppervlak te krijgen: 20 vierkante meter – 2 vierkante meter = 18 vierkante meter.

Dit geeft je de benodigde oppervlakte om de verf te berekenen. Gebruik de oppervlakte om de verfcalculator te gebruiken of kijk op de verpakking van de verf voor het benodigde aantal vierkante meters dat je kunt schilderen met een liter verf.