Maat herenjas berekenen

Op zoek naar de perfect passende herenjas kun je verloren raken in een zee van maten en getallen. Maar geen zorgen, je bent slechts een paar simpele stappen verwijderd van jouw ideale match. Met een duidelijk overzicht van jouw lichaamsmaten en een paar eenvoudige berekeningen, ben je binnen de kortste keren eigenaar van een herenjas die niet alleen goed zit, maar ook jouw persoonlijkheid weerspiegelt.

Herenmaat jassen calculator

Herenjas meten

Een passende herenjas is de stille held van jouw garderobe, die als een tweede huid aanvoelt. De maat van een herenjas is meer dan alleen een labeltje aan de binnenzijde: het is een sleutel tot comfort, stijl en zelfs hoe je door de wereld beweegt. Maar wat is precies je maat van een herenjas en hoe weet je of het de juiste is?

Jouw ideale jasmaat is de combinatie van correcte afmetingen en de juiste pasvorm. Het brengt samen hoe een jas rond jouw schouders valt, hoe het rond de borst en taille zit, en waar de mouwen eindigen. Om die perfecte symfonie te bereiken, is het belangrijk de maten te kennen en te begrijpen wat elke maat behelst.

De geheimen van een goed meting zijn precisie en consistentie. Zorg ervoor dat het meetlint strak, maar niet te strak zit, en meet altijd op het breedste punt bij elke meting. En onthoud, kleine details kunnen een groot verschil maken in hoe een jas je staat.

Borstomvang bepalen

Borstomvang is de spil waar elke herenjas om draait; het is de maat die vaak het meest associëren met de juiste jasmaat. Adem diep in en plaats het meetlint rond je borst, net onder je oksels. Hier doen we niet aan 'net-niet'; dit moet spot on zijn. De juiste borstomvang maakt de jas ruim genoeg voor comfort, maar strak genoeg voor een gestroomlijnde look. Het is een delicate balans tussen ademruimte en vorm.

Taillemaat vaststellen

De taille is waar een herenjas kan transformeren van vormloos naar vormgevend. Je taille is de plek waar je lichaam het smalste is, dus meet daar, en niet waar je je broek draagt. Dit kleine verschil kan het onderscheid zijn tussen een jas die je omarmt en een die je opslokt.

Hoe meet je je lichaam voor een herenjas?

Sta voor de spiegel, neem een meetlint in handen en wees gerust: het perfect passende jasje is slechts enkele metingen van je verwijderd. Want, zoals een oud spreekwoord je al influistert: 'Meten is weten, gissen is missen, en gokken is dokken'.

Tools en tips voor het meten

Voordat we beginnen, trek je best een dun T-shirt aan om de nauwkeurigste maat te verkrijgen. Die dikke trui laat je voor nu hangen.

 • Een flexibel meetlint.
 • Notitieboekje en pen.
 • Of je neemt een foto van de meting, dat mag ook in deze moderne tijden.
 • Een vriend of familielid die een handje helpt, kan onmisbaar zijn voor precisie.

Borstomvang bepalen

De borstomvang is de sleutel tot een comfortabele jas. Adem in, heren.

Plaats die meetlint rondom je borst, net onder de oksels en over de schouderbladen, en houd het horizontaal. Zorg dat het niet te strak of te los zit; je moet nog net een vinger tussen de lint en je borst kunnen steken. Schrijf je meting op - dit is het getal waar modeontwerpers dromen om mee te werken.

Taillemaat vaststellen

Bij het vaststellen van je taillemaat is het de kunst van het subtiele snijden.

Wikkel de meetlint rond het smalste deel van je taille, vaak net boven de navel. Wederom, zie dat je nog net een vinger tussen de meetlint en je taille kunt passen voor die kleine speling. Dit cijfer onthult de ware contouren van je middel.

Omgang met verschillende pasvormen

Die zoektocht naar de perfecte jas kan soms voelen als het ontcijferen van een geheimzinnige code. Zoveel termen vliegen je om de oren, maar wat betekenen ze nu precies? Het begrijpen van de pasvorm is cruciaal voor een comfortabel en stijlvol uiterlijk. Laten we dit kledingmysterie ontrafelen.

Wat betekent 'slim fit'?

Stel je voor: een jas die je als gegoten zit, zonder dat het je bewegingsvrijheid beperkt. Dat is wat 'slim fit' voor je in petto heeft. De snit is nauwsluitend en volgt de contouren van je lichaam. Maar let op, 'slim fit' betekent niet dat je als een ingesnoerde worst hoeft rond te lopen. 'Slim fit' zit 'm in de precisie:

 • Geaccentueerde schouders
 • Omvang bij borst en taille is subtiel ingenomen voor die moderne uitstraling
 • Subtiele toelopingen bij de mouwen en zoom om alles netjes op zijn plek te houden

Zo geeft een 'slim fit' jas je die slimme, eigentijdse look waarbij comfort en stijl hand in hand gaan.

Verschil tussen 'regular fit' en 'comfort fit'

Bij een 'regular fit' draait alles om balans. Je hoeft geen compromissen te sluiten tussen comfort en pasvorm; het is de gulden middenweg. Deze pasvorm is recht en volgt niet strikt de vormen van je lichaam, waardoor je ruimte hebt voor beweging én laagjes kleding.

En dan 'comfort fit', de naam zegt het al, het is gemaakt voor comfort. Met extra ruimte rondom, is dit de toevluchtsoord voor iedereen die vrijheid hoog in het vaandel draagt:

 • Ruimere schouders voor optimale bewegingsvrijheid
 • Voldoende ruimte bij de borst en taille voor een relaxed gevoel
 • Ruimere mouwen en zoom, ideaal voor het dragen van meerdere lagen kleding op koudere dagen

Kies een 'regular fit' als je van een klassieke uitstraling houdt met genoeg beweegruimte zonder dat het oversized oogt. Ga voor 'comfort fit' als je fan bent van ruime kleding waarin je je vrij kunt bewegen, zonder je druk te maken over strakke punten. Zo, met deze kennis ben je toegerust om de held van het jassenuniversum te worden.

Maattabellen gebruiken

We staan op een interessant kruispunt in de zee van getallen en maten die zich voor ons uitstrekt. Het gebruik van maattabellen is de brug die de kloof tussen jou en de perfect passende herenjas kan overbruggen. Hier volgen de inzichten en geheimen om deze brug met vertrouwen te betreden.

Hoe lees je een maattabel?

Een maattabel lezen is geen abracadabra, het is een stappenplan naar de juiste maat. Elk merk hanteert mogelijkerwijs zijn eigen specifieke maten, dus duik in elke tabel alsof het een nieuw verhaal is.

Begin bij het hoofdstuk 'borstomvang' en zoek jouw gemeten omvang. Volg de lijn naar de bijbehorende maat. Kijk vervolgens of deze maat aansluit bij je taille en armlengte. Denk aan een maattabel als een schatkaart, waarbij je langs verschillende coördinaten gaat om bij de schatkist te komen: jouw perfecte maat.

 • Identificeer de meeteenheid (centimeters of inches).
 • Zoek de kolom die jouw lichaamsdeel representeert (borst, taille, armen).
 • Kruisvergelijk de maten en houd rekening met de onderlinge verhoudingen.
 • Wanneer maten voor verschillende lichaamsdelen niet overeenkomen, kies dan de maat die past bij het belangrijkste lichaamsdeel voor die specifieke jas.
EUNederland
Borstomvang (cm)Taille (cm)
XS4486-8976
S4690-9380
M4894-9784
M/L5098-10188
L52102-10692
XL54107-10998
XXL56110-113104
3XL58114-117110
4XL60118-121116
5XL62122-125122
6XL64126-129128
7XL66130-133134

Maatadvies per merk

Elk kledingmerk is als een land met zijn eigen maatcultuur en richtlijnen. Je gaat als het ware op maatvakantie en moet de lokale 'maatgewoonten' begrijpen om goed voor de dag te komen.

Bij het oversteken van deze modieuze grenzen is het belangrijk om te letten op de pasvorm die het merk hanteert. Van 'slim fit' tot 'comfort fit', jouw reguliere maat kan verschillen per stijl of merk.

Gebruik de maattabel van het merk als jouw persoonlijke gids. Vaak bieden merken een aanbeveling gebaseerd op je lichaamsafmetingen en soms zelfs afhankelijk van je voorkeur voor een strakkere of lossere pasvorm.

 1. Bezoek de website van het merk of bekijk hun maatwijzer in de winkel.
 2. Lees klantervaringen en reviews voor advies over maatvoering bij specifieke modellen.
 3. Schakel bij twijfel de klantenservice van het merk in, zij kunnen je deskundig maatadvies geven.