Kosten toeristenbelasting berekenen

Opeens is het daar, het moment dat je beseft dat jouw gastvrije B&B of je knusse vakantiehuisje niet alleen warmte en onderdak biedt aan reislustige zielen. Het vraagt ook om een kleine bijdrage voor het welzijn van de gemeente in de vorm van toeristenbelasting. Als je benieuwd bent hoeveel de toeristenbelasting in totaal is voor jouw verblijf, gebruik dan onze calculator.

Toeristenbelasting calculator

Wat is toeristenbelasting?

Toeristenbelasting is een lokale belasting die je betaalt als je overnacht in een stad of gebied waar je zelf niet woont. Het is net als een tijdelijke bijdrage aan de gemeentekas, terwijl je geniet van een welverdiende vakantie of een noodzakelijke zakenreis.

Je kent het wel: je boekt een hotel of vakantiehuisje, en voilà, op de factuur verschijnt een klein extra bedrag bovenop de kamerprijs. Dat is ‘m dus, de toeristenbelasting. Maar waarom betaal je dit en waar gaat dat geld dan precies naartoe? Daar gaan we het nu over hebben.

Doel van de belasting

Elk dubbeltje draagt zijn steentje bij, en dat geldt ook voor de toeristenbelasting. Dit geld wordt door de gemeenten gebruikt om de gebieden aantrekkelijk, toegankelijk en schoon te houden voor bezoekers zoals jij. Je draagt dus letterlijk een steentje bij aan jouw vakantieomgeving.

Nu vraag je je wellicht af: “Waar vloeit dat belastinggeld dan concreet naartoe?” Dit is een overzicht:

 • Toeristische voorzieningen: denk hierbij aan het onderhouden van lokale attracties, bewegwijzering, en zelfs openbare toiletten.
 • Onderhoud en schoonmaak: jouw vakantieoord blijft schoon en netjes, dankzij de inzet van extra straatvegers, groenonderhoud, en prullenbakken die regelmatig worden geleegd.
 • Evenementen: vijf, zes, zeven, acht, dansende mensen in de straat. Culturele festivals en lokale feesten worden vaak mede mogelijk gemaakt door jouw bijdrage.
 • Voorlichting: informatiepunten en toeristische gidsen? Ook die moeten betaald worden, en ja, daar zorgt de toeristenbelasting ook voor.

En zo draagt elk nachtje weg bij aan de levendigheid en het onderhoud van de plek waar je verblijft. Dat maakt jouw verblijf en dat van toekomstige gasten keer op keer aangenaam.

Hoe werkt toeristenbelasting?

De toeristenbelasting is een verrassend veelzijdige bijdrage die je als bezoeker van een stad of streek betaalt. Het lijkt misschien een klein detail in het geheel van je vakantiebudget, maar het heeft een directe impact op de gemeentekas en daarmee op de lokale voorzieningen. Dus, hoe wordt dit eigenlijk geregeld?

Verschillen per gemeente

Laten we helder zijn: de toeristenbelasting is een lokale aangelegenheid. Denk je aan een uniform tarief door heel het land? Vergeet het maar.

 • Elke gemeente heeft namelijk de vrijheid om te bepalen óf en hoeveel toeristenbelasting je betaalt.
 • Van de bruisende binnenstad van Amsterdam tot het rustieke Domburg, de tarieven kunnen flink verschillen. Dat maakt reizen door Nederland best een financieel avontuur.

Rekenvoorbeelden per overnachting

Knibbel knabbel knuisje, wat kost een nachtje in jouw huisje? Rekenvoorbeelden zijn er om deze magische vraag te beantwoorden.

 • Een eenvoudig voorbeeld: stel, je verblijft in een stad waar het tarief €2,50 per persoon per nacht is. Met z’n tweeën betaal je dus €5,- bovenop de kamerprijs.
 • Maar wat als de gemeente kiest voor een percentage? Bijvoorbeeld 5% van de verblijfskosten. Een hotelkamer van €100,- per nacht zou dan om €5,- aan toeristenbelasting vragen.

Dit soort rekenvoorbeelden geven je een helder beeld van de mogelijk impact op jouw verblijfskosten.

Uitzonderingen en vrijstellingen

Buiten de gebaande paden van toeristenbelasting liggen de uitzonderingen en vrijstellingen. En nee, dit zijn geen mythische verhalen.

 • Ben je bijvoorbeeld in een stad voor werk of onderwijs? In bepaalde gemeenten kun je dan vrijgesteld worden van toeristenbelasting.
 • En soms, heel soms, zijn er speciale regelingen voor grote groepen of langdurige verblijven.

Het is dus de moeite waard om na te gaan welke uitzonderingen jouw eindafrekening kunnen verlichten. Want een beetje besparen hier en daar maakt je uitstapje des te zoeter, toch?

Toeristenbelasting afdragen

Vanuit de andere zijde wordt de toeristenbelasting niet alleen geïnd. Het wordt weer afgedragen. Weet je dat het nauwkeurig bijhouden van je toeristenbelasting net zo belangrijk is als het verwelkomen van je gast met een warme glimlach? Het is essentieel om je boekhouding op orde te hebben en de belasting correct af te dragen. Daarmee voorkom je problemen en draag je bij aan de gemeenschap waar jouw gasten van genieten.

Verwerking in de boekhouding

Laten we beginnen bij het begin. In jouw boekhouding moet de toeristenbelasting helder gescheiden worden in een aparte pot. Dit maakt het leven van zowel jou als de boekhouder een stuk makkelijker, bijvoorbeeld wanneer de jaarafsluiting op de agenda staat.

 • Zorg voor een aparte grootboekrekening waarop je de toeristenbelasting boekt. Zo hou je het overzichtelijk.
 • Houd een duidelijke administratie bij per gast of boeking, waarin je de toeristenbelasting specificeert.
 • Controleer periodiek of de geïnde belasting bedragen overeenkomen met je boekingen. Discrepanties? Duik er meteen in!
 • Gebruik een boekhoudprogramma dat de mogelijkheid biedt om toeristenbelasting te scheiden van je reguliere inkomsten.

Afdragen aan de gemeente

De afdracht aan de gemeente is een belangrijk moment: je draagt bij aan de lokale schatkist die de faciliteiten waar je gasten van genieten, helpt financieren. Dit is een daad van verantwoordelijkheid en burgerplicht.

 1. Check de afdrachttermijnen van jouw gemeente. Dit kan per kwartaal zijn, maar ook per maand of per jaar. Noteer deze in je agenda.
 2. Vul de benodigde formulieren nauwkeurig in. Veel gemeenten bieden digitale mogelijkheden aan die jouw taak vereenvoudigen.
 3. Bewaar kopieën van je aangifte en betalingsbewijzen. Deze kunnen later van pas komen bij eventuele controles of vragen.