1 RM berekenen

Ben je benieuwd naar hoeveel gewicht je kunt tillen tijdens je work-out? Wil je jouw krachtniveau testen en nieuwe doelen stellen? Dan is de 1 RM berekening de tool die je nodig hebt. Met behulp van deze handige berekening kun je precies bepalen wat jouw maximale gewicht is voor verschillende oefeningen, zoals bankdrukken, squatten en deadliften. Gebruik onze calculator om te ontdekken hoe sterk je echt bent.

1 RM Calculator

Wat is 1 RM?

1 RM staat voor “one repetition maximum” en verwijst naar het maximale gewicht dat je kunt tillen voor één herhaling van een oefening. Het is een maatstaf voor absolute kracht en wordt veel gebruikt in de krachttraining.

Stel je eens voor dat je in de sportschool bent en je een nieuw persoon ontmoet. Hij vraagt je: “Wat is je 1 RM?”. Je kijkt hem verward aan en vraagt je af wat hij bedoelt. Hij legt uit dat 1 RM een indicator is van hoe sterk je bent in een specifieke oefening. Het geeft aan hoeveel gewicht je kunt tillen voor één perfect uitgevoerde herhaling.

De essentie van 1 RM

De essentie van 1 RM draait om het bepalen van je maximale kracht in een oefening. Het is belangrijk om te weten wat je 1 RM is omdat het je helpt om je trainingsgewichten op de juiste intensiteit in te stellen.

Als je bijvoorbeeld wilt werken aan krachttoename, moet je weten hoeveel gewicht je kunt tillen, zodat je je trainingsschema kunt aanpassen en uitdaging kunt blijven bieden aan je spieren. Als je te licht traint, zul je niet de gewenste progressie zien. Aan de andere kant, als je te zwaar traint, loop je het risico op overbelasting en blessures.

Het belang van 1 RM in krachttraining

1 RM speelt een belangrijke rol in krachttraining omdat het je in staat stelt om:

 • De juiste trainingsintensiteit te bepalen: Door te weten wat je 1 RM is, kun je het gewicht instellen op een niveau dat bij jouw individuele kracht past. Dit stelt je in staat om de juiste spiervezels te activeren en optimale krachttoename te bereiken.
 • Progressie te meten: Door regelmatig je 1 RM te testen, kun je je vooruitgang in kracht meten en zien of je sterker wordt. Dit is een belangrijk onderdeel van het stellen van doelen en het motiveren van jezelf om je grenzen te verleggen.
 • Veilig en effectief te trainen: Door je 1 RM te kennen, kun je ervoor zorgen dat je binnen je fysieke mogelijkheden blijft trainen. Dit minimaliseert het risico op blessures en zorgt ervoor dat je de juiste belasting krijgt om kracht op te bouwen.

Al met al is 1 RM een waardevol hulpmiddel bij krachttraining. Het stelt je in staat om je trainingsgewichten op de juiste intensiteit in te stellen, je progressie te meten en veilig en effectief te trainen. Dus de volgende keer dat iemand je vraagt: “Wat is je 1 RM?”, kun je vol zelfvertrouwen antwoorden en laten zien hoe sterk je echt bent.

Hoe begin je met het berekenen van 1 RM?

Als je aan krachttraining doet, wil je waarschijnlijk weten hoeveel je maximaal kunt tillen. Dit wordt vaak uitgedrukt als je 1 RM (Repetition Maximum), het maximale gewicht dat je één keer kunt tillen. Het berekenen van je 1 RM kan handig zijn bij het plannen van je trainingsschema en het meten van je progressie. Maar hoe begin je eigenlijk met het berekenen van je 1 RM? In deze sectie leggen we uit welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen voordat je gaat testen en geven we je een overzicht van opwarmprotocollen voor 1 RM-testen.

Veiligheidsmaatregelen voorafgaand aan het testen

Voordat je begint met het testen van je 1 RM, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je blessures voorkomt. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je voldoende ervaring hebt met de oefeningen die je gaat testen. Een goede techniek is essentieel om blessures te voorkomen. Als je niet zeker bent van je techniek, vraag dan een ervaren trainer om je te begeleiden.

Daarnaast is het belangrijk om een geschikte trainingspartner te hebben die jou kan helpen bij de test. Deze persoon kan je assisteren bij het tillen van het gewicht en zorgen voor extra veiligheid. Zorg ervoor dat je partner goed getraind is en weet wat hij of zij moet doen in geval van nood.

Verder is het verstandig om de juiste uitrusting te dragen tijdens het testen van je 1 RM. Draag geschikte schoenen met een goede grip en zorg ervoor dat je kleding comfortabel zit en je beweging niet belemmert.

Opwarmprotocollen voor 1 RM-testen

Een goede opwarming is essentieel om blessures te voorkomen en je prestaties te optimaliseren tijdens het testen van je 1 RM. Er zijn verschillende opwarmprotocollen die je kunt volgen, afhankelijk van je trainingsdoelen en het type oefening dat je gaat testen.

 • Algemene dynamische opwarming: Begin met een algemene dynamische opwarming, zoals joggen, fietsen of touwtjespringen, om je lichaamstemperatuur te verhogen en je spieren op te warmen.
 • Specifieke opwarming: Voer vervolgens enkele specifieke opwarmsets uit met een lichter gewicht dan je verwachte 1 RM. Doe ongeveer 8-10 herhalingen met een licht tot matig gewicht om je spieren en gewrichten voor te bereiden op de zwaardere belasting.
 • Progressieve opwarming: Verhoog geleidelijk het gewicht van je opwarmsets totdat je bijna het gewicht van je verwachte 1 RM bereikt. Doe ongeveer 3-5 herhalingen bij elk opwarmgewicht en neem voldoende rust tussen de sets om te herstellen.

Na het volgen van deze opwarmprotocollen ben je klaar om je 1 RM te testen. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en te stoppen als je pijn voelt of merkt dat je techniek verslechtert. Veiligheid gaat voor alles.

Methoden om 1 RM te schatten zonder maximaal te tillen

Als je nieuw bent in krachttraining of als je gewoon niet wilt tillen met je maximale gewicht, zijn er alternatieve methoden om je 1 RM (repetition maximum) te schatten. Deze methoden kunnen je helpen om een idee te krijgen van je kracht zonder het risico te lopen op blessures.

Submaximale reps en de omzetting naar 1 RM

Een veelgebruikte methode om je 1 RM te schatten zonder maximaal te tillen, is door submaximale herhalingen uit te voeren. Hierbij voer je een oefening uit met een gewicht dat lager is dan je vermoedelijke 1 RM en registreer je het aantal herhalingen dat je kunt doen.

Om je 1 RM te schatten, kun je gebruik maken van de “omzettingsformule”. Deze formule berekent je 1 RM op basis van het gewicht en het aantal herhalingen dat je hebt gedaan. Hoewel deze formule geen exacte meting geeft van je 1 RM, kan het je wel een redelijke schatting geven.

Een voorbeeld van een omzettingsformule is de “Epley-formule”. Deze formule berekent je 1 RM met de volgende formule: 1 RM = gewicht x (1 + (reps / 30)). Hierbij staat “gewicht” voor het gewicht waarmee je de submaximale herhalingen hebt gedaan en “reps” voor het aantal herhalingen dat je hebt voltooid.

Stel bijvoorbeeld dat je een oefening hebt gedaan met een gewicht van 100 kg en je kon hiermee 10 herhalingen doen. Volgens de Epley-formule zou je 1 RM dan worden berekend als: 1 RM = 100 x (1 + (10 / 30)) = 106,67 kg.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze formules slechts een schatting geven en dat je werkelijke 1 RM mogelijk anders kan zijn. Maar ze kunnen wel nuttig zijn voor het plannen van je training en het vaststellen van trainingsgewichten.

Gebruik van online rekenhulpmiddelen

Een andere handige methode om je 1 RM te schatten zonder maximaal te tillen, is door gebruik te maken van online rekenhulpmiddelen. Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het berekenen van je 1 RM op basis van je submaximale herhalingen.

Deze rekenhulpmiddelen werken vaak met verschillende formules en algoritmes om een zo accuraat mogelijke schatting van je 1 RM te geven. Je voert eenvoudigweg je gewicht en het aantal herhalingen in en het hulpmiddel berekent je geschatte 1 RM voor je.

Het gebruik van online rekenhulpmiddelen biedt het voordeel dat je snel en gemakkelijk je 1 RM kunt schatten, zonder dat je zelf complexe berekeningen hoeft uit te voeren. Bovendien kunnen sommige van deze rekenhulpmiddelen ook andere handige functionaliteiten bieden, zoals het bijhouden van je trainingsprogressie en het bepalen van trainingsgewichten voor specifieke oefeningen.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat de nauwkeurigheid van de schatting afhankelijk kan zijn van de betrouwbaarheid van de formules en algoritmes die worden gebruikt. Daarom is het altijd verstandig om meerdere bronnen te raadplegen en je schattingen te vergelijken voordat je conclusies trekt.

 • Submaximale herhalingen kunnen je helpen om je 1 RM te schatten zonder maximaal te tillen.
 • Omzettingsformules zoals de Epley-formule kunnen je helpen bij het berekenen van je 1 RM op basis van submaximale herhalingen.
 • Online rekenhulpmiddelen bieden gemak en snelheid bij het berekenen van je 1 RM, maar de nauwkeurigheid kan variëren.

Het praktisch uitvoeren van een 1 RM-test

Je hebt besloten om je kracht te testen en je 1 RM (Repetition Maximum) te bepalen. Een 1 RM-test is een uitdagende maar belangrijke stap om je trainingsprogramma te optimaliseren en je vooruitgang te meten. Hieronder vind je een gedetailleerde gids over hoe je een 1 RM-test praktisch kunt uitvoeren.

Voorbereiding en benodigde uitrusting

Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed bent voorbereid en de juiste uitrusting hebt. Om een nauwkeurige 1 RM-test uit te voeren, heb je het volgende nodig:

 • Een fitnessruimte of sportschool met de nodige apparatuur, zoals een halterstang, halterschijven en een bench press-bank.
 • Een spotter of iemand die je kan helpen en ondersteunen tijdens de test.
 • Een notitieboekje en pen om je resultaten te documenteren.

Stap-voor-stap aanpak

Volg deze stappen om je 1 RM-test succesvol uit te voeren:

 1. Kies een oefening waarvoor je je 1 RM wilt testen, zoals de bench press, squat of deadlift.
 2. Begin met een goede warming-up om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Doe lichte sets van de oefening met ongeveer 50-60% van je vermoedelijke 1 RM.
 3. Tijdens de opwarmsets kun je de gewichten geleidelijk verhogen tot je bij de laatste set komt die je nog comfortabel aankunt voordat je begint met de 1 RM-test.
 4. Rust voldoende tussen de sets om te herstellen en je energieniveau op peil te houden. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2-3 minuten rust te nemen tussen de sets.
 5. Kies het gewicht voor je eerste poging dat dicht bij je vermoedelijke 1 RM ligt, maar nog wel haalbaar is. Vraag de spotter om je te ondersteunen en bij te staan tijdens de poging.
 6. Voer de oefening uit met de juiste vorm en techniek. Zorg ervoor dat je ademhaling onder controle is en dat je de beweging gecontroleerd en gecontroleerd uitvoert.
 7. Als de eerste poging succesvol is, verhoog dan het gewicht voor je volgende pogingen en herhaal de procedure. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de pogingen om te herstellen.
 8. Blijf het gewicht verhogen totdat je je maximale gewicht bereikt waarbij je slechts één herhaling kunt uitvoeren zonder hulp.

Observeren en documenteren van resultaten

Tijdens de 1 RM-test is het belangrijk om je resultaten goed te observeren en te documenteren. Hier zijn een paar tips:

 • Let op je techniek en zorg ervoor dat je de oefening correct uitvoert. Dit kan een groot verschil maken in de uitkomst van je test.
 • Luister naar je lichaam en stop als je pijn voelt of als je merkt dat je techniek verslechtert.
 • Noteer het gewicht dat je hebt kunnen tillen tijdens je laatste poging. Dit is je 1 RM.
 • Noteer ook de datum en andere relevante informatie, zoals het aantal herhalingen dat je hebt gedaan tijdens de test.

Door je resultaten te documenteren, kun je je vooruitgang in de loop van de tijd volgen en je trainingsprogramma dienovereenkomstig aanpassen.

Met deze praktische gids ben je goed voorbereid om een 1 RM-test uit te voeren. Onthoud dat de 1 RM-test een zware inspanning is en het is belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Zorg altijd voor een goede opwarming en vraag om hulp van een spotter om blessures te voorkomen. Veel succes en veel plezier met het testen van je kracht.

Formules voor 1 RM-berekening

Als je je 1 RM wilt berekenen, zijn er verschillende formules die je kunt gebruiken. Elke formule heeft zijn eigen benadering en kan leiden tot iets andere resultaten. Hieronder vind je een overzicht van veelgebruikte formules:

De Epley-formule

De Epley-formule is een veelgebruikte formule waarmee je je 1 RM kunt schatten op basis van het gewicht en het aantal herhalingen dat je kunt doen. Deze formule is redelijk eenvoudig en kan een goede schatting geven van je maximale kracht. Het enige wat je nodig hebt is een goede inschatting van het gewicht en het aantal herhalingen dat je kunt voltooien.

De Epley-formule is als volgt:

 1. Verhoog het gewicht dat je kunt tillen met 2,5 kg voor elke extra herhaling boven de 1.
 2. Bereken het product van het gewicht en het aantal herhalingen.
 3. Tel het product op bij het gewicht.
 4. Dit is je geschatte 1 RM volgens de Epley-formule.

De Brzycki-formule

De Brzycki-formule is een andere veelgebruikte formule voor het schatten van je 1 RM. Deze formule is een beetje complexer dan de Epley-formule, maar kan ook nauwkeurige resultaten opleveren. Bij de Brzycki-formule wordt ook rekening gehouden met het aantal herhalingen dat je kunt doen.

De Brzycki-formule is als volgt:

 1. Vermenigvuldig het gewicht met 36 en deel het door het aantal herhalingen.
 2. Trek 0,185 af van het resultaat.
 3. Dit is je geschatte 1 RM volgens de Brzycki-formule.

Andere populaire formules

Naast de Epley- en Brzycki-formules zijn er nog tal van andere formules die je kunt gebruiken om je 1 RM te schatten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Lander-formule, de Lombardi-formule en de O’Conner-formule. Elke formule heeft zijn eigen benadering en kan leiden tot verschillende resultaten. Het is belangrijk om te experimenteren en te zien welke formule het beste voor jou werkt.

Vergelijking: welke formule werkt het beste voor jou?

Elke formule heeft zijn eigen sterke punten en kan nauwkeurige resultaten opleveren. Welke formule het beste voor jou werkt, hangt af van verschillende factoren, zoals je trainingsniveau, je lichaamsbouw en je persoonlijke voorkeur. Het kan handig zijn om verschillende formules uit te proberen en te vergelijken om te zien welke het meest accuraat is voor jouw situatie.

Onthoud dat deze formules schattingen zijn en geen exacte metingen. Ze kunnen een goede benadering geven van je 1 RM, maar er kunnen altijd variabelen zijn die invloed hebben op de resultaten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen fysieke vermogens en grenzen en altijd naar je eigen lichaam te luisteren tijdens het trainen.

Probeer verschillende formules uit en ontdek welke het beste werkt voor jou. Op die manier kun je je trainingen optimaliseren en je krachtniveaus effectief verhogen.

Toepassing van 1 RM in je trainingsschema

Zodra je jouw 1 RM hebt berekend, kun je deze waardevolle informatie gebruiken om je trainingsgewichten en progressie te bepalen. Het hebben van een goede trainingsstrategie gebaseerd op je 1 RM kan je helpen om effectiever te trainen en betere resultaten te behalen.

Vaststellen van trainingsgewichten aan de hand van 1 RM

Met behulp van je 1 RM kun je het juiste trainingsgewicht bepalen voor verschillende oefeningen in je trainingsschema. Door te werken met een bepaald percentage van je 1 RM, kun je ervoor zorgen dat je de juiste intensiteit hebt om kracht en spiergroei te stimuleren.

Een veelgebruikte methode is het werken met percentages van je 1 RM. Bijvoorbeeld, als je wilt werken aan kracht en zware gewichten wilt tillen, kun je ervoor kiezen om te trainen met 80-85% van je 1 RM. Als je meer gericht bent op hypertrofie en spiergroei, kun je werken met 70-75% van je 1 RM.

 • Train je voor kracht? Werk dan met 80-85% van je 1 RM.
 • Train je voor hypertrofie? Werk dan met 70-75% van je 1 RM.
 • Train je voor uithoudingsvermogen? Werk dan met 60-70% van je 1 RM.

Door je trainingsgewicht aan te passen aan je 1 RM, kun je ervoor zorgen dat je op de juiste intensiteit traint en zo de gewenste trainingsdoelen kunt bereiken.

Progressie meten met behulp van 1 RM

Naast het bepalen van je trainingsgewicht, kun je ook je progressie meten met behulp van je 1 RM. Het regelmatig testen van je 1 RM kan je inzicht geven in de vooruitgang die je boekt en je motivatie hoog houden.

Een toename in je 1 RM kan duiden op verbeterde kracht en spiergroei. Door regelmatig je 1 RM te testen, bijvoorbeeld om de 4-8 weken, kun je nagaan of je trainingsschema effectief is en of je vooruitgang boekt.

Het meten van je progressie met behulp van 1 RM kan ook helpen bij het stellen van nieuwe doelen en het aanpassen van je trainingsschema. Als je bijvoorbeeld merkt dat je 1 RM voor een bepaalde oefening is gestagneerd, kun je je training aanpassen om nieuwe progressie te stimuleren.

Kortom, het gebruik van 1 RM in je trainingsschema stelt je in staat om het juiste trainingsgewicht te bepalen en je progressie te meten. Het is een waardevolle tool voor het optimaliseren van je training en het behalen van je trainingsdoelen.

Tips voor het verbeteren van je 1 RM

Wil je je 1 RM verhogen en sterker worden? Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen bij het verbeteren van je 1 RM:

Trainingstechnieken voor krachttoename

Om je 1 RM te verbeteren, is het belangrijk om je trainingsprogramma op de juiste manier aan te passen. Hier zijn een paar trainingstechnieken die kunnen bijdragen aan een hogere 1 RM:

 • Progressieve overbelasting: Het principe van progressieve overbelasting houdt in dat je je lichaam constant uitdaagt door geleidelijk het gewicht of de weerstand te verhogen. Door dit te doen, dwing je je spieren om sterker te worden en daardoor zal je 1 RM ook toenemen.
 • Periodisering: Het gebruik van periodisering in je trainingsprogramma kan ook bijdragen aan een hogere 1 RM. Periodisering houdt in dat je je training verdeelt in verschillende fases, waarbij je de intensiteit en het volume varieert. Door deze variatie stimuleer je verschillende aspecten van kracht en zul je uiteindelijk je 1 RM kunnen verbeteren.

Voeding en herstel voor een hogere 1 RM

Naast je trainingsprogramma is ook je voeding en herstel van groot belang bij het verbeteren van je 1 RM. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

Eet voldoende eiwitten:

Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en -opbouw. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten eet om je spieren de bouwstenen te geven die ze nodig hebben om sterker te worden en je 1 RM te verhogen.

Zorg voor voldoende calorieën:

Om spierkracht op te bouwen, heb je voldoende energie nodig. Zorg ervoor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt om je training te ondersteunen en je 1 RM te verbeteren.

Rust en herstel:

Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen na intensieve trainingssessies. Rust is essentieel voor spiergroei en krachttoename. Zorg voor voldoende slaap en houd rekening met rustdagen in je trainingsprogramma.

Door aandacht te besteden aan je voeding en herstel, kun je een sterke basis leggen om je 1 RM te verbeteren.

Veelvoorkomende fouten bij 1 RM-tests

Wanneer je bezig bent met 1 RM-testen, zijn er een paar veelvoorkomende fouten waar je op moet letten. Deze fouten kunnen invloed hebben op de nauwkeurigheid van je testresultaten en je trainingsroutine beïnvloeden. Hieronder vind je enkele technische fouten die je moet vermijden en het nalaten van correcte documentatie.

Technische fouten tijdens de uitvoering

Tijdens het uitvoeren van een 1 RM-test is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Hiermee bedoel ik dat je de juiste houding en bewegingspatronen moet volgen om ervoor te zorgen dat je testresultaten zo nauwkeurig mogelijk zijn. Het negeren van deze technische aspecten kan resulteren in een verkeerde inschatting van je ware maximale kracht. Enkele veelvoorkomende technische fouten zijn:

 • Onjuiste uitvoering van de beweging: Het is essentieel om de juiste techniek te gebruiken bij het uitvoeren van een lift. Dit kan variëren afhankelijk van de oefening, maar een slechte vorm kan leiden tot een verminderde krachtoutput en kan zelfs tot blessures leiden. Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt en dat je de beweging met volledige controle uitvoert.
 • Gebrek aan stabilisatie: Bij sommige oefeningen kan het zijn dat je je spieren moet stabiliseren om de beweging goed uit te voeren. Het nalaten van voldoende stabilisatie kan resulteren in een verminderde krachtoutput en kan ook riskant zijn voor je gewrichten. Zorg ervoor dat je je lichaam goed stabiliseert tijdens de oefening.
 • Te snel of te langzaam bewegen: Het tempo van de beweging tijdens een 1 RM-test kan invloed hebben op de resultaten. Een te snelle beweging kan resulteren in momentum en kan de echte kracht die je kunt genereren verhullen. Aan de andere kant kan een te langzame beweging de spierspanning verminderen en kan het moeilijk zijn om je ware 1 RM te bereiken. Probeer een tempo te vinden dat comfortabel aanvoelt en waarbij je de maximale kracht kunt leveren.

Nalaten van correcte documentatie

Het correct documenteren van je 1 RM-test is van cruciaal belang. Zonder nauwkeurige en gedetailleerde gegevens kan het moeilijk zijn om je voortgang te volgen en je trainingsroutine aan te passen. Het nalaten van de juiste documentatie kan leiden tot het maken van verkeerde inschattingen en het missen van waardevolle informatie. Enkele veelvoorkomende fouten bij documentatie zijn:

 • Niet het schrijven van je 1 RM-resultaten op: Het is belangrijk om je 1 RM-resultaten op te schrijven zodat je ze kunt vergelijken met eerdere tests en je vooruitgang kunt zien. Door je resultaten te documenteren, kun je je trainingsschema beter aanpassen en je doelen blijven nastreven.
 • Niet noteren van de gebruikte techniek en uitvoering: Naast het opschrijven van je 1 RM-resultaten, is het ook belangrijk om de gebruikte techniek en uitvoering te documenteren. Dit helpt je om eventuele problemen of verbeterpunten te identificeren en te werken aan het verbeteren van je techniek voor maximale resultaten.
 • Het vergeten van andere relevante informatie: Naast de belangrijkste 1 RM-resultaten en technische details, is het ook belangrijk om andere relevante informatie zoals je lichaamsgewicht, rustperioden en gebruikte apparatuur te documenteren. Deze informatie kan je helpen bij het analyseren van je resultaten en het maken van gedegen beslissingen met betrekking tot je trainingsroutine.

Door verantwoordelijkheid te nemen voor het vermijden van technische fouten en het correct documenteren van je 1 RM-test, kun je ervoor zorgen dat je de meest betrouwbare resultaten krijgt en optimaal kunt profiteren van je trainingsschema. Neem de tijd om zorgvuldig en nauwkeurig te werken, zodat je je doelen kunt bereiken en blessures kunt voorkomen.