TDEE berekenen

Je lichaam is een onvermoeibare motor die dag en nacht voor jou aan het werk is, zelfs wanneer je rustig op de bank een boek leest of diep in slaap bent. Elke activiteit, hoe minimaal ook, verbrandt calorieën, en de hoeveelheid energie die jouw lichaam dagelijks verbruikt, is wat we de Totaal Dagelijkse Energieverbruik (TDEE) noemen. Gebruik onze calculator om snel jouw TDEE te berekenen.

TDEE calculator

Wat is TDEE?

Stel je eens voor: elke dag gebeurt er een complexe wisselwerking van energieverbruik in je lichaam, net alsof er een kleine, ijverige machine onzichtbaar binnenin je aan de slag is. Deze machine is jouw persoonlijke motor die zonder pauze draait om jou van energie te voorzien. De brandstof? Calorieën. De naam van deze energiefabriek is TDEE – Total Daily Energy Expenditure, oftewel het totaal aantal calorieën dat je per dag verbruikt.

TDEE is een allesomvattende maatstaf voor hoeveel energie je verbruikt in 24 uur, inclusief alle activiteiten van slapen tot sporten. Het is de totaaltelling aan het eind van de dag die laat zien wat je lichaam nodig heeft om te functioneren én om je huidige gewicht te behouden. Dat getal wordt pas echt interessant wanneer je jouw gezondheids- of fitnessdoelen wilt bereiken.

Belang van TDEE voor je gezondheid

Wanneer je jouw TDEE kent, kun je beter keuzes maken met betrekking tot je voeding en bewegingspatroon. Aan de hand van deze kennis kun je bijsturen: wil je gewicht verliezen, dan weet je dat je minder calorieën moet binnenkrijgen dan je TDEE, en bij aankomen juist meer. Jouw TDEE is de sleutel tot een gepersonaliseerd voedingsplan dat aansluit op jouw unieke lichaamsbehoeften en doelen.

 • Inzicht in dagelijkse energiebehoeften voor gewichtsbehoud of -verandering.
 • Beter management van voedingskeuzes en portiegroottes.
 • Geïnformeerde beslissingen omtrent sport- en beweegactiviteiten.

Hoe TDEE zich verhoudt tot BMR en BMI

Je TDEE, BMR en BMI zijn de hoekstenen van je persoonlijke gezondheidsdriehoek. BMR – Basal Metabolic Rate – is het fundament, het absolute minimum aan calorieën dat jouw lichaam nodig heeft in volledige rust om te functioneren.

Denk aan BMR als de basishuur die je betaalt voor jouw levensonderhoud, terwijl TDEE de totale kosten zijn, inclusief alle ‘levensactiviteiten’. BMI – Body Mass Index – aan de andere kant, is een indelingssysteem dat je gewicht relateert aan je lengte en je een categorie geeft: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas. Waar TDEE en BMR over energie gaan, gaat BMI over lichaamsbouw.

 1. BMR: de basale energiebehoefte van je lichaam in rust.
 2. TDEE: de totale energiebehoefte, inclusief alle dagelijkse activiteiten en inspanningen.
 3. BMI: een maatstaf om jouw lichaamsgewicht te evalueren in relatie tot lichaamslengte.

Hoe bereken je jouw TDEE?

Je dagelijkse energiebehoefte is een getal dat spreekt tot de verbeelding: het is de brandstof voor jouw levensmotor. Het magische getal, jouw TDEE (Total Daily Energy Expenditure), is de som van alle calorieën die je per dag verbruikt.

Stap-voor-stap methode voor TDEE-berekening

Laten we beginnen met de formule, een soort recept voor jouw persoonlijke energiebehoefte. Pak je rekenmachine erbij en volg deze stappen:

 1. Bepaal je Basal Metabolic Rate (BMR). Dit is wat je in ruststand verbruikt, als een smartphone in vliegtuigmodus.
 2. Voeg daar jouw activiteitenniveau aan toe. Ben je een stille zitter of een bezige bij?
 3. Voila, de optelsom van je BMR en je activiteitenniveau onthult je TDEE!

Herinnering: onze calculator kan je helpen, maar kent jou niet persoonlijk. Zie de calculator dus als een digitale adviseur, niet als onbetwiste waarzegger.

Invloed van activiteitenniveau op TDEE

De spil van de TDEE-berekening is je activiteitenniveau, het voegt zout en peper toe aan de formule.

Zitten en licht werk

Leef je grotendeels zittend, strelend over het toetsenbord of verloren in een boek? Dan heb je een relatief laag activiteitenniveau. Denk aan een vermenigvuldigingsfactor rond de 1.2 tot 1.4 die je bij je BMR optelt voor je TDEE.

Gemiddeld actieve levensstijl

Fiets je naar werk of loop je regelmatig de trap op naar het kantoor? Dat telt allemaal mee. Een gemiddeld actieve levensstijl hanteert een factor van zeg 1.5 tot 1.7. Net die extra stap die je zet in de wereld van TDEE.

Sportief en zeer actief

Duik je meerdere malen per week in het zweet van de sportzaal, of is je werk fysiek veeleisend? Bravo, sportieveling. Voor jou ligt de TDEE-factor dan ook hoger, denk aan 1.8 tot 2.0 of zelfs meer.

De rol van spiermassa in TDEE

Gespierde lichamen zijn de SUV’s van energieverbruik; ze slurpen calorieën, zelfs in stilstand. Spieren hebben doorlopend energie nodig, dus hoe meer spiermassa je hebt, des te hoger je BMR en dus je TDEE. Dit is goed nieuws als je van eten houdt en slecht nieuws als je gedacht had slapend slank te blijven.

Kortom, je TDEE is een dynamisch en persoonlijk nummer, net als jij. Het begint bij de basis (BMR) en zwelt aan met elke beweging die je maakt. Of je nu liefhebber bent van rust of een ijzerzwaaiende warrior in de gym, jouw TDEE is de gids die je leidt door het doolhof van calorieën.

Praktische tips om je TDEE effectief te gebruiken

Zie je TDEE als je persoonlijke energiebudget. Met deze kennis op zak kun je nu scherpstellen op de twee hoofdzaken die essentieel zijn voor een fit en gezond leven: de voeding die je tot je neemt en het trainingsplan dat je volgt. Ontdek hoe je je eetpatroon en bewegingsroutine kunt afstemmen op jouw unieke TDEE en krijg grip op je fysieke doelen.

Voeding afstemmen op je TDEE

Laat je niet misleiden, eten is meer dan alleen brandstof. Het is ook genieten, troost, en soms zelfs kunst. Maar wanneer je doelen hebt, zoals afvallen of spiermassa opbouwen, dan wordt je Total Daily Energy Expenditure (TDEE) een niet te negeren factor in wat, hoeveel en wanneer je eet.

Voeding is het fundament onder je TDEE-strategie:

 • Calorieën tellen met doel voor ogen: weet je je TDEE, dan ken je je dagelijkse energiebehoefte. Om af te vallen, creëer je een calorieëntekort; om aan te komen, ga je juist iets boven je behoefte zitten.
 • Macronutriënten balanceren: verdeel je voedselinname slim. Kies kwalitatieve eiwitten voor herstel en opbouw, complexe koolhydraten voor langdurige energie en gezonde vetten voor hormoonbalans en vitamine-opname.
 • Timing is alles: eet je voor een workout, ga dan voor een lichtverteerbare maaltijd die energie geeft zonder te verzwaren. Een post-workout maaltijd moet juist rijk zijn aan eiwitten en goede koolhydraten om herstel te stimuleren.
 • Variatie houdt je op koers: hou je dieet interessant door verschillende voedselbronnen te kiezen. Dit voorkomt verveling en garandeert een breed scala aan voedingsstoffen.

Trainingsplannen maken met TDEE in gedachten

Trainen is zowel een wetenschap als een kunst. Een strategische aanpak zorgt ervoor dat je voortgang boekt, terwijl je rekening houdt met de energie die je verbruikt. Laat je training niet aan het toeval over:

 1. Stem de intensiteit af op je energie: voel je energiek? Zet dan in op een krachtige sessie met hoge intensiteit. Is je energieniveau laag? Kies dan voor een lichte training of actief herstel.
 2. Consistentie boven alles: train regelmatig, maar houd altijd je TDEE in je achterhoofd. Te veel trainen kan leiden tot overbelasting en onvoldoende herstel.
 3. Plan rustdagen slim in: rust is net zo belangrijk als de training zelf. Zorg ervoor dat deze dagen in lijn liggen met je TDEE, om te verzekeren dat je lichaam zich optimaal kan herstellen zonder gewichtstoename die je niet wenst.
 4. Volg je vooruitgang: houd bij hoe je lichaam reageert op je trainingsroutine in relatie tot je TDEE. Pas aan waar nodig om te zorgen dat je zowel je voedings- als trainingsdoelen haalt.

Veelvoorkomende fouten bij TDEE-berekening

Op het pad naar een gezondere levensstijl en beter inzicht in je energiebehoefte is begrip van je Totale Dagelijkse Energieverbruik (TDEE) cruciaal. Maar zelfs met de beste bedoelingen kan het gebeuren dat je stuitert op hindernissen die je resultaten saboteren. Laten we twee veelvoorkomende fouten eens onder de loep nemen die jouw vooruitgang zouden kunnen dwarsbomen.

Verkeerd inschatten van activiteitenniveau

Het is verleidelijk om jezelf als ‘actiever’ te bestempelen dan je in werkelijkheid bent.

Je herkent het vast: de lijn tussen ‘gemiddeld actief’ en ‘sportief’ lijkt soms flinterdun. Je fiets wellicht naar werk en bezoekt een paar keer per week de sportschool. Maar hoe vertaalt dit zich naar je werkelijke activiteitenniveau?

 • Zelfbeeld versus realiteit: je hebt een beeld van jezelf als iemand die volop in beweging is. Toch bestaat een groot deel van de dag misschien uit zitten, of staan zonder veel inspanning. Dit is een klassiek geval van overschatting.
 • De vergelijking met anderen: je kijkt naar vrienden en collega’s en denkt: “Ik ben toch zeker actiever dan zij?” Maar vergeet niet dat jouw TDEE persoonlijk is, en wat voor een ander geldt, geldt niet per se voor jou.
 • Wensdenken: soms willen we graag geloven dat onze levensstijl actiever is dan hij is, omdat dit een positief zelfbeeld geeft. Dit kan ongewild een vertekend beeld geven van je echte energiebehoefte.

Zorg daarom voor een objectieve kijk. Keer terug naar de basis en houd je dagelijkse patronen eens nauwgezet bij voor een exacte meting. Pas dan kun je jouw TDEE juist inschatten.

Onderschatting van calorie-inname

En dan heb je de calorieën, de bouwstenen van je energieverbruik. “Ik eet niet zoveel,” hoor je jezelf zeggen, maar is dat werkelijk zo? De verbruikte energie moet ergens vandaan komen en die snelle snacks of die ene verfrissende frisdrank kunnen stiekem optellen. Hier volgen een paar punten waar onderschatting op de loer ligt:

 1. Portiegrootte: het oog kan bedrieglijk zijn. Wat jij ziet als een ‘normale’ portie kan in werkelijkheid een stuk ruimer zijn dan de aanbevolen hoeveelheid.
 2. Vergeten calorieën: die koekjes bij de koffie, een handvol noten tussendoor – kleine hapjes waarvan je denkt dat ze niet tellen, maar ze tellen wel degelijk op.
 3. Eetmomenten: het is niet alleen wat je eet, maar ook hoe vaak. Snacken buiten de geplande maaltijden om kan je calorie-inname aanzienlijk verhogen zonder dat je er erg in hebt.

Wees net zo nauwkeurig met wat je eet als met je activiteitenniveau. Het bijhouden van een eetdagboek kan hier verhelderend werken. Alleen zo krijg je een compleet en accuraat beeld van je werkelijke TDEE, die essentieel is voor een gezond en gebalanceerd leven.