Centimeter naar inch omrekenen

Wil je weten hoeveel inches jouw favoriete nieuwe tv heeft? Of ben je benieuwd naar de afmetingen van die ene bank die je wilt kopen? Geen zorgen, want met de juiste berekening kun je eenvoudig centimeters omzetten naar inches. We hebben een handige tool die je in tal van situaties van dienst kan zijn.

Afstand Calculator

Centimeter en inch

Centimeter en inch zijn beide eenheden van lengte, maar ze worden gebruikt in verschillende delen van de wereld. Het metrische stelsel, dat wordt gebruikt in veel landen, inclusief Nederland, gebruikt centimeter als eenheid van lengte. Het imperiale stelsel, dat voornamelijk wordt gebruikt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, gebruikt inch als eenheid van lengte. Om lengtes te converteren tussen deze twee systemen, kan de omrekeningsfactor centimeter naar inch worden gebruikt.

Uitleg van de inch

De inch is een eenheid van lengte in het imperiale stelsel. Het is gedefinieerd als 1/12 van een voet, wat overeenkomt met 2,54 centimeter. De inch wordt vaak gebruikt voor het meten van kleine objecten, zoals schroeven of nagels, maar het kan ook worden gebruikt voor het meten van lengtes in bijvoorbeeld de bouw of mode-industrie.

Uitleg van centimeter

De centimeter is een eenheid van lengte in het metrische stelsel. Het is gedefinieerd als 1/100 van een meter, wat overeenkomt met 0,01 meter of 10 millimeter. Deze eenheid wordt veel gebruikt in wetenschap, techniek en dagelijkse metingen. Centimeter wordt vaak gebruikt voor het meten van lengtes van objecten, lengtes van personen en afstanden tussen punten.

Hoe werkt de omrekening?

Als je wilt weten hoe je centimeters omzet naar inches, zijn er verschillende manieren om dit te doen. We zullen twee methoden uitleggen: de formule voor de omzetting en het gebruik van een omrekentabel.

Formule voor de omzetting

De formule voor het omzetten van centimeters naar inches is als volgt:

Aantal centimeters x 0,3937008 = Aantal inches

Dit betekent dat je het aantal centimeters vermenigvuldigt met 0,3937008 om het equivalent in inches te krijgen. Als voorbeeld, stel je hebt 50 centimeter:

50 x 0,3937008 = 19,6850394 inch

Dus 50 centimeter is gelijk aan ongeveer 19,69 inch.

Gebruik van een omrekentabel

Als je niet wilt rekenen en gewoon snel wilt weten hoeveel inches overeenkomen met een bepaald aantal centimeters, kun je een omrekentabel gebruiken. Een omrekentabel geeft de equivalente waarden weer van centimeters naar inches voor verschillende getallen.

Stel je hebt een omrekentabel en je wilt weten hoeveel inches 75 centimeter is. Je zoekt gewoon naar het getal 75 in de tabel en kijkt naar de corresponderende waarde in de kolom voor inches. In dit geval is het ongeveer 29,53 inch.

Omrekentabellen zijn handig als je snel wilt weten hoeveel inches overeenkomen met een bepaald aantal centimeters, zonder de formule te hoeven gebruiken. Dit is een voorbeeld van zo’n omrekentabel:

Centimeter naar inch omrekentabel

CentimeterInch
1 cm0.393701 inch
5 cm1.968504 inch
10 cm3.937008 inch
20 cm7.874016 inch
50 cm19.685039 inch
75 cm29.527559 inch
100 cm39.370079 inch
1000 cm393.700787 inch

Praktische voorbeelden van omrekenen

Het omrekenen van lengtes, hoogtes en breedtes kan soms verwarrend zijn, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Dit zijn een aantal praktische voorbeelden om je te helpen bij het omrekenen van deze maten.

Omrekenen van lengtes

Stel je voor dat je een tabel hebt met de lengtes van verschillende objecten in centimeters. Je wilt deze lengtes graag omrekenen naar inches, omdat je Amerikaanse vrienden niet gewend zijn aan het metriek stelsel. Gelukkig is het omrekenen van centimeter naar inch heel simpel. Eén inch is namelijk gelijk aan 2,54 centimeter. Om een lengte om te rekenen, vermenigvuldig je de waarde in centimeters met 0,39.

 • Stel dat je een pen hebt met een lengte van 15 centimeter. Om dit om te rekenen naar inch, vermenigvuldig je 15 met 0,39. Het antwoord is ongeveer 5,9 inch.
 • Nu heb je een liniaal van 30 centimeter. Vermenigvuldig 30 met 0,39 en je krijgt 11,8 inch.

Omrekenen van hoogtes

Hoogtes omrekenen gaat op dezelfde manier als lengtes omrekenen. Als je bijvoorbeeld de hoogte van een persoon hebt in centimeters en je wilt deze omrekenen naar inch, vermenigvuldig je de waarde met 0,39. Dit geeft je de hoogte in inches.

Let op: bij het omrekenen van hoogtes worden vaak halve inches gebruikt. Denk hierbij aan 5’6″ voor een persoon van 1,68 meter.

 1. Stel je hebt de hoogte van een persoon in centimeters, laten we zeggen 180. Vermenigvuldig 180 met 0,39 en je krijgt 70,9 inch. Dit kun je afronden naar 71 inch.
 2. Als een persoon een hoogte heeft van 165 centimeter, vermenigvuldig je 165 met 0,39. Dit geeft je 64,4 inch, wat je kunt afronden naar 64 inch.

Omrekenen van breedtes

Breedtes omrekenen is vergelijkbaar met het omrekenen van lengtes en hoogtes. Als je de breedte van een object hebt in centimeters en je wilt deze omrekenen naar inch, vermenigvuldig je de waarde met 0,39. Dit geeft je de breedte in inches.

Let op: bij het omrekenen van breedtes worden vaak kwart inches of zestiende inches gebruikt, bijvoorbeeld 2 3/4″ of 4 1/16″.

 1. Stel je hebt de breedte van een tafel in centimeters, laten we zeggen 150. Vermenigvuldig 150 met 0,39 en je krijgt 58,5 inch. Dit kun je afronden naar 58 inch.
 2. Een boekenplank heeft een breedte van 80 centimeter. Vermenigvuldig 80 met 0,39 en je krijgt 31,2 inch, wat je kunt afronden naar 31 inch.

Tools en hulpmiddelen

Wanneer je bezig bent met het omrekenen van centimeters naar inches, kunnen diverse tools en hulpmiddelen het proces een stuk eenvoudiger maken. Dit zijn een aantal handige opties om gebruik van te maken:

Online rekenmachines

Een van de handigste manieren om snel en nauwkeurig centimeters naar inches om te zetten, is door gebruik te maken van een online rekenmachine. Deze rekenmachines zijn eenvoudig te vinden op het internet en stellen je in staat om gewoon het aantal centimeters in te voeren en direct het equivalent in inches te zien. Dit bespaart je tijd en moeite, zodat je je volledig kunt concentreren op de belangrijke zaken.

 • Voer het aantal centimeters in dat je wilt omrekenen.
 • Klik op de ‘Omrekenen’ knop.
 • Binnen een fractie van een seconde wordt het aantal inches weergegeven.

Omrekenapps voor smartphones

Als je graag onderweg omrekent, is het handig om een omrekenapp op je smartphone te hebben. Deze apps zijn vaak gratis te downloaden en bieden een snelle en gemakkelijke manier om centimeters naar inches om te rekenen, waar je ook bent. Met een simpele druk op de knop heb je direct het antwoord dat je nodig hebt.

Tips voor snelle geheugensteuntjes

Om het omrekenen van centimeters naar inches op de lange termijn gemakkelijker te maken, kun je gebruikmaken van handige geheugensteuntjes. Bijvoorbeeld, het feit dat 1 inch gelijk is aan 2,54 centimeter. Dit kan helpen om snel een ruwe schatting te maken bij het omrekenen van metingen.

Daarnaast kun je ook visuele hulpmiddelen gebruiken, zoals een liniaal met zowel centimeters als inches erop. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de verhoudingen tussen de twee eenheden, wat het omrekenen makkelijker maakt.

Veelgemaakte fouten voorkomen

Als je centimeter naar inch omrekent, zijn er een paar veelgemaakte fouten waar je op moet letten. Zo voorkom je dat je verkeerde resultaten krijgt. We bespreken twee van deze fouten: het verkeerd aflezen van maten en rekenfouten door afronden.

Verkeerd aflezen van maten

Een veelvoorkomende fout bij het omrekenen van centimeter naar inch is het verkeerd aflezen van de maten. Dit gebeurt vaak wanneer je met een meetlint werkt dat zowel centimeters als inches aangeeft.

Stel je voor dat je een lengte hebt van 50 centimeter en deze wilt omrekenen naar inch. Je kijkt naar het meetlint en ziet de markering voor 50 centimeter. Naast deze markering zie je ook de markeringen voor de inches.

Maar let op, de markeringen voor centimeters en inches zijn niet altijd even duidelijk te onderscheiden. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de juiste markering op het meetlint. Anders kan het zijn dat je de verkeerde maat afleest en dus een incorrect resultaat krijgt bij het omrekenen.

 • Tip: zorg ervoor dat je meetlint duidelijke markeringen heeft voor zowel centimeters als inches. Dit maakt het makkelijker om de juiste maat af te lezen.
 • Tip: als je moeite hebt met het aflezen van maten, kun je gebruik maken van een digitale meettool. Deze tools geven de metingen duidelijk en nauwkeurig weer, waardoor je minder snel fouten maakt bij het aflezen.

Rekenfouten door afronden

Een andere veelvoorkomende fout bij het omrekenen van centimeter naar inch is het maken van rekenfouten door afronden. Bij het omrekenen van centimeter naar inch gebruik je meestal een omrekenfactor van 2,54. Deze factor is nauwkeurig, maar kan voor verwarring zorgen tijdens het rekenen.

Het probleem ontstaat wanneer je tussenstappen afrondt tijdens het omrekenen. Door afronding kunnen kleine rekenfouten ontstaan, waardoor je uiteindelijke resultaat iets afwijkt van de werkelijkheid. Tip: wees voorzichtig met afronden en probeer zoveel mogelijk met de originele waarden te werken, zonder afronding. Rond alleen af aan het einde van de berekening, als dat nodig is. En nog een tip: als precisie belangrijk is, kun je berekeningen uitvoeren met meer decimalen en pas aan het einde afronden naar het gewenste aantal decimalen.

 1. Begin altijd met de exacte maat in centimeters.
 2. Gebruik de omrekenfactor van 2,54 om de centimeters om te zetten naar inches.