Meter naar mijl omrekenen

Stel je voor dat je in een razendsnelle auto zit met een snelheidsmeter in mijl, en je wilt weten hoeveel meters je aflegt terwijl je met een duizelingwekkende snelheid door de straten raast. Of misschien ben je wel een fervent hardloper die altijd zijn afstand meet in meters, maar je zou graag willen weten hoeveel mijl je precies hebt afgelegd tijdens die indrukwekkende sessie. Geen zorgen, want met onze simpele rekentool kun je moeiteloos meters omzetten naar mijlen.

Afstand Calculator

Meter en mijl

Wanneer je het hebt over “meter naar mijl”, gaat het om het omzetten van afstanden gemeten in meters naar dezelfde afstand gemeten in mijlen. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met internationale reizen, waarbij mijlen vaak als eenheid van afstand worden gebruikt in plaats van meters. Maar voordat we meer ingaan op het omrekenen van meters naar mijlen, laten we eerst eens kijken naar de definitie van een meter en een mijl.

De definitie van een meter

Een meter is een basiseenheid van lengte in het metrieke stelsel, dat wordt gebruikt in de meeste landen over de hele wereld. De definitie van een meter is tegenwoordig gebaseerd op de snelheid van het licht in een vacuüm. Volgens de huidige definitie staat één meter gelijk aan de afstand die het licht in 1/299.792.458 seconde aflegt. Dit is een vrij abstracte definitie, maar het is de internationaal geaccepteerde standaard voor het meten van lengte.

De definitie van een mijl

Een mijl is een eenheid van lengte die voornamelijk wordt gebruikt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn verschillende soorten mijlen, zoals de zeemijl en de landmijl, maar meestal wordt er verwezen naar de landmijl wanneer we het hebben over afstanden in mijlen. Een landmijl is gelijk aan 1.609,34 meter. Deze eenheid werd voor het eerst gebruikt in het oude Rome, waar ze de term “milla” gebruikten om een ​​afstand van 1000 passen aan te duiden. Sindsdien heeft de mijl een lange geschiedenis en is het een veelgebruikte eenheid van lengte in landen waar het imperiale meetsysteem wordt gebruikt.

Dus nu je weet wat een meter en een mijl zijn, kunnen we verdergaan met het omrekenen van meters naar mijlen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, zoals het gebruik van een omrekentabel of het toepassen van een formule. Hier gaan we dieper op in.

Hoe zet je meters om naar mijlen?

Wil je meters omzetten naar mijlen? Dat kan op verschillende manieren. Er zijn twee handige methoden: het gebruik van een omrekentabel en het toepassen van een formule.

De omrekentabel gebruiken

Als je snel en gemakkelijk meters naar mijlen wilt omrekenen, is het gebruik van een omrekentabel een goede optie. In de tabel vind je de omrekenfactor van meters naar mijlen, die je kunt gebruiken om de omzetting te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de waarde in meters vermenigvuldigen met de omrekenfactor voor mijlen.

Omrekentabel meter naar mijl
MeterMijl
10.000621371
50.00310686
100.00621371
200.0124274
500.0310686
750.0466029
1000.0621371
10000.621371

Om bijvoorbeeld 1000 meter om te zetten naar mijlen, vermenigvuldig je 1000 met de omrekenfactor. De omrekenfactor van meter naar mijl is ongeveer 0,000621371. Dus 1000 meter x 0,000621371 = 0,621371 mijl. Op deze manier kun je elke waarde in meters snel omrekenen naar mijlen met behulp van de omrekentabel.

De formule toepassen

Als je liever met een formule werkt, kun je ook meters naar mijlen omrekenen door de volgende formule toe te passen:

mijl = meter / 1609,344

Waarbij “mijl” de waarde is die je wilt berekenen en “meter” de waarde is die je wilt omzetten.

Stappen voor het omrekenen met de formule:
 1. Bepaal de waarde in meters die je wilt omzetten naar mijlen.
 2. Gebruik de formule mijl = meter / 1609,344 om de omzetting te maken.
 3. Rond het antwoord af naar het gewenste aantal decimalen.
Voorbeeld berekening:

Stel dat je 2500 meter wilt omzetten naar mijlen. Volg de stappen:

 1. De waarde in meters is 2500.
 2. Gebruik de formule mijl = 2500 / 1609,344.
 3. Het resultaat is ongeveer 1,5534 mijl (afgerond op 4 decimalen).

Op deze manier kun je elke waarde in meters omzetten naar mijlen met behulp van de formule.

Handige tools voor het omrekenen

Wanneer je meters naar mijlen wilt omrekenen, kan het handig zijn om gebruik te maken van online converters en apps voor omrekening. Deze tools maken het omrekenen een stuk eenvoudiger en sneller. Hieronder vind je meer informatie over deze handige hulpmiddelen.

Online converters

Online converters zijn perfect voor snelle omrekeningen. Je kunt eenvoudig het aantal meters invoeren en de converter doet de rest van het werk. Binnen enkele seconden krijg je het resultaat in mijlen te zien. Het mooie van online converters – zoals die van ons – is dat ze vaak ook andere eenheden ondersteunen, dus als je ooit andere eenheden wilt omrekenen, zoals kilometers of feet, kun je deze tools ook daarvoor gebruiken.

 • Vul het aantal meters in dat je wilt omrekenen
 • Selecteer de eenheid “meter” in het dropdown-menu
 • Kies de eenheid “mijl” in het dropdown-menu waar je naartoe wilt omrekenen
 • Je krijgt direct het resultaat

Apps voor omrekening

Als je altijd en overal toegang wilt hebben tot een handige omreken tool, dan is een app voor omrekening de perfecte oplossing voor jou. Er zijn talloze apps beschikbaar die je kunt downloaden op je smartphone of tablet. Deze apps zijn vaak zeer gebruiksvriendelijk en bieden verschillende functies om omrekeningen snel en gemakkelijk te maken.

Met een omrekeningsapp heb je altijd een handige tool bij de hand, waar je ook bent. Of je nu onderweg bent, in de supermarkt staat en prijzen wilt omrekenen naar een andere eenheid, of gewoon snel wilt weten hoeveel mijl je hebt gelopen tijdens je hardloopsessie, een omrekeningsapp kan je helpen om snel en nauwkeurig te omrekenen.

Voorbeeld berekening

Stel je voor dat je een wandeling hebt gemaakt van 3000 meter en je wilt weten hoeveel mijl dit is. Met behulp van een omrekeningsapp kun je dit snel en gemakkelijk berekenen. Voer gewoon het aantal meters in (3000), selecteer de eenheid “meter” en kies de eenheid “mijl”. Klik vervolgens op “Omrekenen” en de app zal je het resultaat tonen. In dit geval zou het antwoord ongeveer 1,86 mijl zijn.

Tips en trucs voor omrekenen

Bij het omrekenen van meters naar mijlen zijn er enkele handige tips en trucs die je kunt gebruiken om het proces soepeler te laten verlopen. Dit zijn twee belangrijke tips die je kunt toepassen.

Onthouden van de omrekenfactor

Om meters naar mijlen om te rekenen, is het handig om de omrekenfactor te onthouden. Eén meter is namelijk gelijk aan ongeveer 0,00062 mijl. Dit komt doordat een mijl 1609,34 meter is. Door deze omrekenfactor in je achterhoofd te houden, kun je snel en gemakkelijk meters naar mijlen omzetten zonder een rekenmachine te gebruiken. Het kan handig zijn om de omrekenfactor op te schrijven en ergens te bewaren waar je het makkelijk kunt terugvinden, zoals in je telefoon.

 • Onthoud de omrekenfactor: 1 meter = 0,00062 mijl
 • Schrijf de omrekenfactor op een plek waar je het snel kunt vinden